Opdateret: 05-04-2016

SavBladet.dk

Test af udstyr og tilbehør 002

Bue "BlueSilver" en metalbue med nylon "hår" December 2001
Midt i december 2001 fik jeg fra AccordionHouse tilsendt en BlueSilver, som er en basbue-substitut af stål, med nylonsnor istedetfor hestehår, prisen er ca 1/3 af prisen på en basbue.
Buen er udviklet af Jørgen Troels, som selv spiller sav på 6. år. Udviklingen er begrundet dels med at prisen på anskaffelse en basbue er høj, dels er slidet på en hestehårsbue er stort.

Jeg er meget traditionelt indstillet, så mit umiddelbare indtryk var, ”hvad ska det nu gøre godt for”, men jeg lærte meget af at bruge den, så jeg blev klogere. Normalt spiller jeg med violinbue, så til at spillle med en basbue-erstatinng er der også et spring.

Hårlængden på en violinbue er ca 65 cm., på en basbue er den ca 52,5 cm, på BlueSilver er den ca 42,5 cm. Jeg synes det var svært at vænne sig til den kortere længde, men det gik.
Vægten minder meget om vægten på en basbue, og da det jo er en substitut for denne må det jo være i orden.
Farven på nylonsnoren er ikke svedbestandig, så med den måde jeg holder buen på fik jeg let blåfarvede fingre, de første mange gange jeg brugte den
Strukturen på nylonsnoren (snoet) giver mig fornemmelsen af, at buen ”hopper”, men det er ikke noget der høres.

Udover de små forskelle, der er nævnt hidtil, og som alle kan være et spørgsmål om tilvænning, må den største forskel være, at BlueSilver ”bider” nemt og på næsten alting. F.eks har jeg haft svært ved lære at bruge min violin-bue med både op- og ned-strøg, da BlueSilver ”bider” så nemt, var den mig en stor hjælp, til at finde den rette vinkel.

KONKLUSION: BlueSilver er for mig et godt værktøj til at lære nye ting. Den kan helt sikkert hjælpe begynderen ud over den svære start, hvor det gælder om overhovedet at frembringe sammenhængende lyd. Jeg tror aldrig jeg vil konvertere til BlueSilver, men den har en fast plads i min taske som reserve-bue.Copyright © Erik Gotfredsen